Każdy, kto interesuje się wypiekami, ale też chce posiadać dobrze zaopatrzoną kuchnię, powinien wiedzieć, na jaki rodzaj i typ mąki najlepiej postawić. To jeden z podstawowych składników kuchennych, który ma wiele zastosowań. Jednakże nie każda mąka nadaje się do wypieku chleba czy przygotowania pozornie prostych naleśników. Mąki różnią się od siebie przede wszystkim wykorzystanym w produkcji ziarnem. Każda posiada swoje specyficzne właściwości, wpływając nie tylko na smak, ale również teksturę wypieku. W tym artykule przyjrzymy się zatem najpopularniejszym rodzajom i typom mąki.

Mąka pszenna

Mąka pszenna to bez dwóch zdań najbardziej uniwersalny wybór. Jest to mąka zawierająca gluten, bogataRodzaje i typy mąki: która z nich jest najlepszym wyborem? w skrobię oraz wyróżniająca się niezwykle szerokim zastosowaniem w kuchni. Oprócz tego posiada spore ilości białka, witamin B i minerałów, takich jak żelazo, fosfor czy cynk. Mąka pszenna powstaje w wyniku zmielenia ziaren pszenicy – jednego z najważniejszych zbóż uprawianych przez człowieka. Stanowi podstawę wielu produktów, tym samym będąc najbardziej dostępnym rodzajem mąki. Zawarty w niej gluten sprawia, że pieczywo doskonale wyrasta i zyskuje charakterystyczną strukturę. Mąka pszenna nadaje wypiekom elastyczności oraz sprężystości.

Mąka żytnia

Dość powszechnym wyborem jest również mąka żytnia, szczególnie ceniona za zawartość alkaloidów, które pomagają obniżać poziom cholesterolu oraz zapobiegają miażdżycy. Ta jednak zawiera nieco mniej glutenu i białka od mąki pszennej. Powstające na jej bazie wypieki są mniej puszyste, ale za to bardziej wilgotne i potrafią dłużej utrzymać swoją świeżość. Mąka żytnia posiada też specyficzny smak – cieszy się większą ilością składników mineralnych, ponieważ w czasie jej produkcji wykorzystuje się zarówno ziarno, jak i jej łuskę oraz zarodek. Jest bogata w błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego.

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana charakteryzuje się przede wszystkim lekko słodkawym smakiem. Zdecydowanie różni się od innych rodzajów mąk, gdyż o wiele częściej jest wykorzystywana w słodkich daniach, np. plackach, bułkach czy muffinkach. Nie posiada glutenu, dlatego wypieki na jej bazie posiadają także odmienną strukturę. Z tego też powodu mąkę kukurydzianą nierzadko łączy się z pszenną lub żytnią. Jednak pod względem wartości może dostarczać znacznie większą ilość węglowodanów, błonnika oraz witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera cenne antyoksydanty, takie jak luteina i zeaksantyna, które wspierają m.in. zdrowie oczu. Mąka kukurydziana najczęściej kojarzy się nam z tortillą, lecz jest używana także do zagęszczania sosów oraz zup. Dzięki swojej różnorodności znajduje zastosowanie zarówno w wypiekach słodkich, jak i tych wytrawnych.

Mąka owsiana

Mąka owsiana to kolejny bezglutenowy rodzaj mąki, który doskonale zastępuje mąkę pszenną w domowych wypiekach. Jest o wiele częstszym wyborem wśród osób dbających o linię oraz swoje zdrowie. Wyróżnia się bogatą zawartością błonnika, witamin z grupy B, żelaza, a nawet magnezu. Wypieki z mąki owsianej są bardziej wilgotne i mają delikatniejszą strukturę. Warto jednak wiedzieć, że w trakcie produkcji może być zanieczyszczona glutenem z innych zbóż, dlatego osoby z celiakią powinny wybierać jej certyfikowaną wersję. Mimo to mąka owsiana wciąż stanowi naturalny i pełnowartościowy składnik w codziennej diecie.

Mąka orkiszowa

Wśród najpopularniejszych rodzajów mąki znajduje się także mąka orkiszowa. Tą również uważa się za bardziej wartościową od klasycznej mąki pszennej. Posiada bowiem znacznie więcej minerałów, a poza tym orkisz ma niemal dwukrotnie niższy indeks glikemiczny. Wykorzystanie mąki orkiszowej jest dokładnie takie same jak pszennej, dlatego może stanowić zdrowszy wybór w domowych wypiekach. Wciąż są one aromatyczne, puszyste i posiadają dobrą wilgotność. Mąka orkiszowa świetnie nadaje się do chleba, bułek, ciast naleśników, a nawet makaronów. Co więcej, orkisz wykazuje się naturalną odpornością na choroby i szkodniki oraz jest uprawiany w bardziej ekologiczny sposób.

Mąka jęczmienna

Mąka jęczmienna także zalicza się do mąk glutenowych, chociaż zawiera niewielkie ilości glutenu w porównaniu do innych rodzajów. Posiada jednak wiele błonnika oraz innych właściwości odżywczych, tym samym doskonale wspierając zdrowie serca czy układu odpornościowego. Mąka jęczmienna zyskuje coraz większą popularność, gdyż może być wykorzystywana w wielu wypiekach: pieczywie, ciastkach, a także naleśnikach. Jej orzechowy smak nadaje potrawom unikalnego charakteru. Jednak ze względu na niższą zawartość glutenu, poleca się jej łączenie z innymi rodzajami mąki. Wówczas pozwala uzyskać puszyste i idealnie wilgotne wypieki. Oprócz tego produkty z mąki jęczmiennej są sycące oraz pomagają w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.

Dla zdrowia naszego organizmu nie bez znaczenia pozostaje także kwestia doboru wygodnego materaca. Warto rozważyć zakup produktów ze strony: https://www.sleepmed.pl/materace-wg-rozmiarow/materace-sleepmed-90×200/ lub odwiedzić jeden z salonów w Jastrzębie Zdrój. Dowiedz się, dlaczego materac hybrydowy może być szczególnie dobrym wyborem:

Podział mąki według typu

Warto wiedzieć, że mąkę dzieli się nie tylko ze względu na rodzaj wykorzystywanego zboża, ale również ze względu na jej typ. W sprzedaży możemy spotkać mąki od typu 00 (najczęściej jest to specjalna mąka przeznaczona do wypieku delikatnej włoskiej pizzy) aż do 3000, która doskonale nadaje się do wypieku pełnoziarnistego chleba. Jednak najbardziej powszechnym wyborem są mąki 450, określane jako “tortowe”. Idealnie sprawdzają się w przygotowywaniu domowych ciast. Mąki o typie 550 są z kolei definiowane jako “luksusowe” – lepiej radzą sobie z drożdżowymi wypiekami, kluskami, a także zasmażkami. Mąki wysokiego typu, czyli posiadające liczbę 2000 i większą, to mąki pełnoziarniste, które zawierają więcej łuski zbożowej. Z tego powodu mogą być najzdrowszym rozwiązaniem wśród wszystkich typów mąk. Pamiętajmy jednak o tym, że mąka powinna być dopasowana do potrawy, którą planujemy przyrządzić.

Znajomość rodzajów i typów mąk jest szczególnie istotna, gdy chcemy uzyskać smaczny i puszysty wypiek. Poza tym niektóre rozwiązania wyróżniają się większą wartością odżywczą, a tym samym mogą być lepszym wyborem dla naszego zdrowia. Choć mąka pszenna cieszy się największą popularnością, czasem warto rozważyć jej alternatywy bogate w błonnik, witaminy oraz minerały.