Kawa to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Uwielbiamy ją za jej głęboki smak i pobudzające działanie. Niestety, nie na wszystkich kawa będzie działa tak pozytywnie. Może też po prostu nam się znudzić – wtedy na ratunek przychodzą zamienniki kawy, które zaskoczą nas równie pysznym smakiem. Co wybrać jako zamiennik kawy?

Dlaczego niektórzy powinni zrezygnować z kawy?

Kawa posiada tylu zwolenników, że znalezienie osoby, która nie przepada za tym napojem, może być naprawdę ciężkie. Wbrew pozorom, grupa osób, które nie mogą pić kawy, jest całkiem spora. Najczęściej ma to związek z problemami zdrowotnymi. Osoby, które cierpią na nadciśnienie, muszą unikać nadmiaru kawy, ponieważ zwiększa ona ciśnienie krwi. Na ten aspekt powinny uważać również ci, którzy mają stresujący tryb życia. Kawa może sprawić, że będą jeszcze bardziej poddenerwowani, a zrelaksowanie się okaże się niezwykle trudne.

Negatywne działanie kawy możemy zaobserwować również w przypadku żołądka. Jeśli zatem zmagamy się z chorobami takimi jak wrzody żołądka, kamica dróg żółciowych czy problemy z trzustką i dwunastnicą, zostaniemy zmuszeni do odstawienia kawy. Ponadto kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny zwracać uwagę na wypijane przez nie ilości kawy, ponieważ to może się odbić na samopoczuciu ich dziecka.

Kawa bezkofeinowa 

Kawa bezkofeinowa to coraz popularniejsze rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą pić standardowej kawy. W sklepach z łatwością znajdziemy bezkofeinowe wersje ziaren, a do tego nawet w kawiarniach możemy zamówić napój bez kofeiny. Staje się to o wiele bardziej powszechne, dzięki czemu każdy może cieszyć się wizytą w kawiarni oraz smakiem swojej ulubionej kawy. Warto wiedzieć, że proces, który za to odpowiada, nazywa się dezkofeinizacją.

Zadaniem dekofeinizacji jest zminimalizowanie ilości kofeiny w ziarnach kawy. Pamiętajmy, że całkowicie usunięcie kofeiny jest niemożliwe – można ją jednak ograniczyć do bardzo małych ilości, które dla większości osób będą w pełni bezpieczne. Co ciekawe, dekofeinizację można wykonać na różne sposoby. Metoda tradycyjna zakłada przemywanie ziaren kawy wodą, metoda chemiczna wykorzystuje specjalne rozpuszczalniki chemiczne, za to metoda gazowa polega na użyciu dwutlenku węgla. W zależności od wybranej techniki osiągniemy trochę inny efekt, mimo tego kawa pozbawiona kofeiny wciąż będzie miała pyszny smak.

Co wybrać jako zamiennik kawy?Yerba Mate 

Ciekawą alternatywą dla picia kawy będzie zastąpienie jej na yerba mate. Miejmy jednak na uwadze to, że napój ten również zawiera kofeinę, zatem nie sprawdzi się dla osób, które ze względu zdrowotnych powinny unikać tego związku. Yerba mate to naturalna opcja, która ma równie silne pobudzające właściwości co kawa. Podstawą jej składu jest ostrokrzew paragwajski, który jest rośliną uprawianą głównie w Argentynie, Brazylii oraz Paragwaju.

Yerba mate to naturalny napar, który posiada wiele cennych właściwości. Nie dość, że działa silnie pobudzająco, to jeszcze wpływa pozytywnie na naszą koncentrację. Często wykorzystywana jest również przy poprawie sylwetki, ponieważ działa odchudzająco. Jest też źródłem witamin i minerałów, a do tego pomoże w walce ze zmęczeniem. Nie ma wątpliwości, że jest zdrowszym zamiennikiem kawy, który jeszcze podziała na nas niezwykle korzystnie.

Yerba mate wyróżnia się nie tylko smakiem i właściwościami, ale i sposobem przygotowania. Potrzebne są specjalne naczynie oraz rurka, która na końcu posiada filtr. Po wrzuceniu do środka suszu należy potrząsnąć naczyniem, a następnie ustawić je pod skosem i zalać. Wtedy można włożyć rurkę. Po odczekaniu od 2 do 3 minut napój będzie gotowy do spożycia.

Matcha

Zamiennik kawy, który w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością, to matcha. Stanowi ważny element menu wielu kawiarni, w których możemy spotkać pod postacią standardowej herbaty lub matcha latte, które nadaje jej formę znanej nam kawy latte macchiato. Matcha umożliwia tworzenie wzorków, a do tego jej wyjątkowy zielony kolor sprawia, że całość prezentuje się naprawdę wspaniale. Matchę możemy zrobić również we własnym domu – zestawy do parzenia matchy stają się coraz bardziej dostępne w wielu sklepach. W jej składzie też znajduje się kofeina, dzięki czemu po wypiciu jej poczujemy się pobudzeni.

Matcha to zielona herbata w sproszkowanej postaci. Działa pozytywnie na nasz organizm, ponieważ pomaga się odprężyć i wyciszyć. Relaks przy filiżance matchy sprawi nam wielką przyjemność. Możemy stosować ją przy diecie odchudzającej, ponieważ korzystnie oddziałuje na metabolizm. Co więcej, zadziała oczyszczająco i pozbędzie się toksyn z naszego organizmu.

Napary 

Innym rozwiązaniem, stosowanym szczególnie w okresie zimowym, są napary. Tworzy się je na bazie ziół i owoców, dzięki czemu stanowią źródło wielu witamin. W zależności od użytych składników, możemy liczyć na różne działanie – napar z imbiru pomoże nam się rozgrzać i wesprze naszą odporność, za to napar z rumianku sprawdzi się na uspokojenie i zrelaksowanie się. Napoje te zachwycą nas nie tylko smakiem, ale i zapachem. Będą świetną alternatywą na jesienny czas. Ich przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy zalać odmierzoną ilość ziół, kwiatów lub liści wrzątkiem, a następnie odczekać, aż całość się zaparzy.

Kawa bezkofeinowa, matcha, yerba mate… Jeśli jesteśmy nadwrażliwi na kofeinę lub po prostu chcemy spróbować czegoś nowego, czeka na nas wiele możliwości. Niektóre z tych opcji okażą się znacznie zdrowszym rozwiązaniem niż kawa, dlatego może warto zatrzymać je w naszym życiu na dłużej. Nie ma wątpliwości, że zamienniki kawy mogą być równie dobre!